Leven

Quillermo’s sportieve achtergrond

Mijn sportieve achtergrond begint hetzelfde als bij zovelen. Geboren in een klein dorp, waar voetbal en tennis de enige sporten waren die er mogelijk waren. Op 6 jarige leeftijd ben ik gaan voetballen, net zoals zoveel klasgenootjes in die tijd. Ik werd de keeper, omdat ik zo’n beetje de grootste was in het team en niet onbelangrijk, niet zo’n beste loper. Of was het nu omdat ik totaal geen bal-inzicht heb? Nou, dat laatste heb ik nog steeds niet, dus…

Na 4 jaar had ik dat wel gezien en ging ik samen met een vriendje op judo. Dat hield ik ook nog 3 jaar vol, om vervolgens bij de visclub te gaan. Dat heb ik dan wel weer erg lang volgehouden. Om precies te zijn, tot 2 jaar geleden, dus dat is precies, uhmm, erg lang! Het was ook de enige “sport” die ik tijdens mijn studie tijd wist vol te houden. Die tijd was ik drukker met feesten, eten, bier drinken, roken dan met mijn gezondheid. Ik liet zelfs de hond uit met de auto!

 

De ommekeer

In 2002 kwam de ommekeer. Mijn toenmalige vriendin maakte het uit en ik meende dat ik toch echt wel iets moest gaan doenEr hangt wat over de rand. Ik was ondertussen ook gestopt met roken en op dat moment zat ik op mijn top van ruim 106 kg. Toen ik dat jaar op Lowlands was en bij een gave metal band stond te spring hield ik dat precies een half nummer vol. Toen was de maat vol! Ik ben vervolgens gaan doen wat iedereen doet, want als iedereen het doet moet het wel goed zijn?! Ik ging naar de fitness en ik ging hardlopen. En vervolgens haalde ik de resultaten die iedereen haalde. Tuurlijk, ik werd veel lichter en fitter, maar ik kreeg ook last van blessures. Ik trainde wel vaak en consequent, maar er zat niet echt een groter plan achter.

 

Ik heb in 2006 mijn eerste halve marathon gedaan, met als voorbereiding vooral veel lopen, met als resultaat dat ik wel een snelle tijd had op die halve marathon, maar ook een achillespees blessure, waar ik best lang last van gehad heb. Ik was op dat moment wel op mijn lichtste gewicht ooit, net geen 83 kg. Na een hoop geduld deed ik dat in 2008 nog een keer, met wederom hetzelfde resultaat. Ik heb toen mijn loopschoenen aan de wilgen gehangen, omdat dat steeds maar tot die vervelende blessures leiden, terwijl ik lopen wel erg prettig vind om te doen.

Ik stortte me geheel op fitness in een sportschool waar er zoveel van zijn. Daar krijg je een algemeen schema en na 3 maanden mag je wel weer eens een nieuw schema vragen. Zo’n schema is heel generiek, waarbij je dus ook standaard resultaten krijgt. Ik werd wel sterker, maar ook weer zwaarder en zat weer op 95 kg. Terwijl ik wel veel sportte, werd ik niet echt strakker. Ik ben toen toch maar weer erbij gaan lopen.

 

Gerichter trainen met een doel voor ogen

nd3In het najaar van 2012 zie ik ineens in de fitnesszaal waar ik aan het trainen ben een aankondiging van de Mudmasters. Wat zag dat er gaaf uit! Zonder me te bedenken heb ik me thuis meteen ingeschreven, 12 kilometer modder en hindernissen. En toen was het hek van de dam. Ik ging stuk, ik had er moeite mee alles te halen, maar wat een geweldig gevoel om dan toch over de finish te komen! Dit was gaaf, dit smaakte naar meer! En een nieuwe verslaving was geboren. Nee, niet naar dat trainen, maar naar dat gave gevoel om na een zware inspanning de finish te halen!
En de inspanningen werden steeds zwaarder, de afstanden gingen omhoog, het type evenementen veranderden. Ik deed er steeds een stapje bovenop. Ik heb met dit soort obstacle runs marathon afstanden gedaan, de 24 uurs versie gedaan en uiteindelijk ben ik evenementen zoals New Dawn en The Unknown gaan doen. Dat zijn afvalraces, waarbij je elk moment mag opgeven, dus de kick om de finish te halen waar anderen opgeven is euforisch. Tochten tot 36 uur nonstop, met zware en mentale uitdagingen. Ik ben er echt verslaafd aan geraakt.

 

Maar ook de voorbereidingen naar de evenementen toe is gaaf. Wat ga ik doen? Wat ga ik laten? Wat heb ik nodig? Heb ik hulp van iemand nodig? Kan ik iemand helpen? Ik ben heel anders gaan trainen, veel doelgerichter en met een plan. En al deze aspecten komen nu heel sterk naar voren met de voorbereidingen van mijn Marathon des Sables avontuur. En uit deze ervaringen is het idee geboren om ook anderen deelgenoot te maken van mijn avonturen en ze zowel op zakelijk vlak als op sportief vlak mensen beter te laten worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *