Dromen Durven DoenLeven

De zucht van de ”slimme” telefoon

De “slimme”telefoon, de smartphone, een fantastisch apparaat waarmee de hele wereld aan je voeten ligt. De gemiddelde smartphone van nu bevat meer rekencapaciteit dan een gemiddelde computer van 5 jaar geleden. De functies van het toestel zijn nagenoeg eindeloos. Hij brengt je van A naar B, hij laat je zien of er regen aan komt, je kunt ermee betalen, je kan er allerlei zaken op bijhouden, van calorieën die je eet tot de hele klantendatabase van je bedrijf. Heel je sociale leven speelt zich tegenwoordig af op je mobiele telefoon. Noem iets op en je mobiel kan het. Oja, je kan er ook nog mee communiceren. Ook weer op 10 verschillende manieren, van eenvoudige tekst berichten tot telefoongesprekken compleet met beeldweergave met je hele vriendenkring.

mobiel


 

Altijd bereikbaar

De introductie van de mobiele telefoon ging snel. 20 jaar geleden had bijna niemand nog een mobiel en de eerste redenen om er één te kopen was om bereikbaar te zijn. Als je nu iemand vraagt waarom ze een mobiel hebben, zouden ze dan nog steeds zeggen; “om altijd bereikbaar te zijn”?

Het gekke van de telefoon is dat tegenwoordig niemand meer bereikbaar is. Afgesloten van alles en iedereen is menig mobiele telefoon gebruiker druk bezig met zijn geliefde gadget. Nouja, gadget, de mobiele telefoon staat tegenwoordig hoog in de lijst van primaire levensbehoeften. Zelfs in de afgelopen crisis periode werd er niet op de mobiele telefoon bezuinigd. De telefoon wordt te pas en te onpas tevoorschijn gehaald om herhaaldelijk hetzelfde nieuwsitem, social media bericht of candy crush te bewonderen.

mobile addiction

Zonder dat mensen het echt door hebben, zijn ze dagelijks veel tijd kwijt met dat apparaat. Stel je voor dat iemand zich nog de tijd gunt om zichzelf te vervelen. Waar vroeger de stiltes in gesprekken als vervelend ervaren werden, kwamen er allerlei onderwerpen tevoorschijn waar je het alsnog over kan hebben. Nu pakt iedereen zijn mobiel als hij of zij even niets weet te zeggen. Wie weet wat voor mooie dingen er besproken hadden kunnen worden, maar nee, het filmpje van een grappig springende kat breekt nu de stilte.
 

Verslaving

Feitelijk is het een verslaving. Alles moet wijken voor de mobiele telefoon. Zelfs een rustige wandeltocht in het bos gaat verloren door de continue blik op het scherm. Even een status update posten dat ik in het bos ben geweest, foto erbij. We kunnen weer naar huis, want we zijn er geweest.

Coverly-cell-phone-addiction

Nu is een smartphone echt wel handig en sommige functionaliteiten wil ik eigenlijk helemaal niet missen. Toch heb ik sinds twee maanden weer een “domme” telefoon, om bereikbaar te zijn. Ik heb een duo SIM zodat ik op de juiste momenten wel mijn smartphone kan gebruiken, maar het grootste deel van de tijd gebruik ik alleen de “domme” telefoon. En wat een verademing is toch ineens die batterijduur van ruim een week! Zelfs de stress van het dagelijks opladen is verdwenen.
 

Ik daag je uit

Ik daag jullie uit om eens een dag in de week helemaal zonder telefoon op pad te gaan. Ga lekker wandelen, sporten, eten of gewoon op een terras zitten zonder de telefoon. Ervaar weer eens hoe dat is om gewoon weg te dromen in het moment.

desert-dream-1

2 thoughts on “De zucht van de ”slimme” telefoon

  1. Hee Q, leuke stelling m.b.t. het wel of niet bereikbaar zijn in de tijd van de slimme telefoon !!! Ik lees met ontzag je nieuwe doelstelling… de MdS. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, voor het lezen van jouw ontzettend leuke blog, niet eens wist dat er zoiets bestond ;-). Onvoorstelbaar dat een mens dit aankan… ik moet nog denken aan de tijd van health city waar ik je voor het eerst ontmoet heb en jouw drang om andere grenzen te vinden… ik blijf je volgen, lees bewonderen, veel succes man !!!\r\n\r\nGrtzz, Toine

    1. Bedankt Toine,\r\n\r\nHet is een ergernis van me, terwijl ik er zelf ook schuld aan heb. Dus daarom moest er iets gebeuren en heb ik er meteen een artikel over geschreven. \r\n\r\nEr zijn best wel wat gekke en vette evenementen. Ik ben al met een half oog aan het kijken naar wat er na de MDS gaat komen. \r\n\r\nLeuk dat je me volgt, bedankt!\r\n\r\ngroetjes,\r\nQuillermo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *